“Aplej ar aukstu ūdeni un ēd!” Izskan versijas, kāpēc cilvēki masveidā izpērk tieši griķus

“Kāpēc tieši griķi?” šis jautājums nodarbinājis daudzu cilvēku prātus. Kamēr griķu pakas kļuvušas par deficīta preci, citi produkti, kā auzu pārslas, kuskuss un rīsi, nepelnīti atstāti novārtā. Uztura speciāliste Lizete Puga norāda, ka griķi nav sliktākais produkts, kuru iepirkt – graudaugā ir gana daudz vērtīgo uzturvielu, tomēr būtu jāatceras, ka maltītēm jābūt daudzveidīgām.

Lizete Puga
uztura speciāliste

Salīdzinot, piemēram, ar rīsiem un kartupeļiem, griķos ir samērā augsts olbaltumvielu daudzums. Vienā porcijā sanāk aptuveni 5/6 grami olbaltumvielu. Tāpat ir gana daudz kālija, magnija un B grupas vitamīnu.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Tomēr uztura speciāliste iesaka griķus papildināt ar gaļu vai zivīm. Tāpat nevajadzētu aizmirst par biezpiena un siera lietošanu uzturā. Papildu vitamīnu avots būs arī dārzeņu ēšana. Cilvēkiem būtu jānodrošina ne tikai griķu krājumi, bet arī, piemēram, saldētu dārzeņu krājumi, kurus var glabāt saldētavā.

Restorāna “Ferma” šefpavārs aicina neaizmirst par krājumiem pagrabos – šis ir īstais laiks, kad tā vietā, lai dotos uz lielveikalu, izvēlēties maltīti gatavot no krājumiem ziemai.

Māris Astičs
restorāna “Ferma” šefpavārs

Vasarā mēs vācam, sasaldējam vai iekonservējam un ēdam visu ziemu, visu nesezonu, sagaidot nākamo ražu. Pie tā mums ir jāatgriežas – jādomā krietni vairāk uz priekšu un jāveido pagraba uzkrājumi, lai nebūtu visiem jāskrien uz veikalu.

Ziņo par kļūdu rakstā

Iezīmē kļūdaino tekstu un spied Ctrl+Enter.

Iezīmē kļūdaino tekstu un ziņo par to!

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Reklāma aizvērsies pēc 0 sekundēm