Saņem paziņojumu par svarīgākajām ziņām, līdzko tās ir publicētas tv3.lv! Pieteikties
“Nav godīgi, ka Latvijas produktos izmanto mazāk vērtīgas sastāvdaļas!” PVD analīzes komentē uztura speciāliste!
Reaģējot uz ažiotāžu kaimiņvalstīs, Pārtikas un veterinārais dienests izmeklējumiem nodeva 38 pārtikas un trīs dzīvnieku barības paraugus. Atšķirības starp Latvijā pieejamiem ārvalstu izcelsmes produktiem un tādiem pašiem citās valstīs tirgotajiem tika pierādītas, taču PVD uzskatā, tās neesot būtiskas.

Kā skaidro PVD ģenerāldirektors Māris Balodis, būtiskas atšķirības būtu tad, ja šie produkti kardināli atšķirtos.
Piemēram, vājpiena pulveris pilnībā būtu aizstāts ar sūkalu pulveri, šajā gadījumā aizstāšana ir tikai daļēja. Kopējais taukskābju un ogļhidrātu profils nav izmainījies.
Latvijas un ārvalstu veikalos tika iegādāti vairāki izlases produkti, tāpēc analīzes nevar saukt par oficiālu kontroli. Tomēr uztura speciāliste Lizete Puga uzskata – rezultātus nevajadzētu dēvēt par nebūtiskiem.
Piemēram, salīdzinot divus Vācijā ražotus produktus “Grabower” suflē konstatēts, ka Latvijā iegādātais produkts glazēts ar kakao glazūru, kuras sastāvā ir arī augu tauki, piemēram, palmu eļļa, savukārt Vācijā iegādātais produkts glazēts ar šokolādi, kuras sastāvā ir kakao sviests un kakao masa.
Lizete Puga norāda, ka Vācijā iegādātais ir veiksmīgāks variants, jo tā sastāvā ir kakao sviests un šokolāde, tātad saldums ir augstvērtīgāks. Atgādināsim – tie visi ir našķi, un jebkurā gadījumā neaizvieto pilnvērtīgu uzturu.
Uztura speciāliste pauž skumjas, ka zem viena nosaukuma slēpjas divi dažādi produkti. Vācijas “Nutella” riekstu krēma sastāvā ir vājpiena pulveris, Latvijas – sūkalu, kas ir daudz lētāks, turklāt vājpiena pulverī esot vairāk olbaltumvielu. Vācijas gāzētais dzēriens “Fanta” satur apelsīnu sulas koncentrātu, savukārt Latvijas – veselu virkni pārtikas piedevu.
Kaut kā jau šīs bedres ražotāji pielīdzina, vai tas ir godīgi, ka mums tiek izmantotas mazāk vērtīgas sastāvdaļas, lai produkts būtu līdzvērtīgs? Es domāju, ka nē.
Vēdiskā astroloģe Inese Dāvidsone šobrīd audzina trīs bērnus, un ļoti piedomā pie tā, ko ceļ ģimenes vakariņu galdā. Inese arī daudz ceļojusi, un novērojusi, ka atšķiras ne tikai pārtika, bet arī saimniecības preces un apģērbs.
Jautājums ir – kāpēc šis produkts Latvijā masā tik pat, cik Vācijā? Nav jau runa par to, ka mēs vienu vai divas dienas apēdam savādāka satura produktu.
Bet, ja mēs konsekventi to lietojam uzturā, tad tas karmiski var mūs novest pie dažādām veselības problēmām.
Inese novērojusi, ka cilvēki pēdējā laikā pievērš vairāk uzmanības produktu sastāvam, un šis pētījums varētu būt centieni tautu nomierināt, paziņojot, ka atšķirības nav būtiskas. Pārtikas un veterinārais dienests pagaidām nedomā pētījumu turpināt, pārbaudot citu produktu atšķirības.
Ziņo par kļūdu rakstā
Iezīmē kļūdaino tekstu un spied Ctrl+Enter.
Iezīmē kļūdaino tekstu un ziņo par to!