tv3.lv

Saldējumam pa pēdām. “Bez Tabu” pēta pašmāju saldējumus

Pavisam desmit pašmāju ražotājus šai stāstu sērijā liksim zem lupas. Vērtējot tos pēc kritērijiem – garša, cena, sastāvs, iepakojums, figūrai draudzīgs. Katru no saldējumiem garšos cits eksperts, un ekspertu lomā iejutīsies sabiedrībā zināmas personības. Pirmā eksperta un baudītāja lomā iejūtas modes māksliniece Elita Patmalniece. Uzdevumu grūtāku padarīs tas, ka eksperts nezina, kas ir šā saldējuma ražotājs.

Tīra garša un bez piedevām, tādiem saldējumiem priekšroku dod modes māksliniece Elita Patmalniece, kurai saldējums saistās ar bērnību.

Elita Patmalniece modes māksliniece
modes māksliniece

Es atceros, ka Ogrē, kad nācām no skolas, tur bija tāds kiosks, kur pārdevēja no kannām tirgoja saldējumu. Mēs visi stāvējām rindā, un pārdevēja ņēma no kannas. Es atceros bija balts ar rozīnēm, kraukšķīgā vafelē. Man toreiz garšoja šokolādes saldējums, ko bieži nevarēja dabūt. Eskimo arī man garšoja.

Elitai nezinot, saldējuma ražotāju būs jābauda un jātestē divi Z/S “Zilūži” Grasbergs saldējumi, klasiskais plombīrs un griljāžas. Tā kā modes māksliniece dod priekšroku tīrām garšām, tad viņa godīgi atzīst, ka griljāža ne pārāk iet pie sirds. Tikmēr plombīram neesot ne vainas. Varētu vafelīte nebūt tik mīksta.

Modes māksliniece gan arī godīgi atzīst, ka saldējumu ēd reti, tieši tā iemesla dēļ, ka domā par savu figūru un saldējums nav tas draudzīgākais produkts šādiem mērķiem.

Elitai neizdodas uzminēt, kurš ir šā saldējuma ražotājs, jo, izdzirdot visu iespējamo ražotāju nosaukumus, noteic, ka tie ir tik izteiksmīgi un ka jebkurš varētu būt ražojis tieši šo plombīru.  Uzzinājusi, ka tas ir Grasbergs saldējums, Elita sāk vērtēt gan iepakojumu, gan sastāvu, arī cenu.

– Garša 4
– Cena 4
– Sastāvs 4
– Iepakojums 5
– Figūrai draudzīgs 5

Kopā 22

Dodamies pie ražotājiem, kas izrādās ir ģimenes uzņēmums, un saldējuma nosaukums ir tāds kā ģimenei. Grasbergiem saldējuma ražotnei blakus, piecsimt metru attālumā ir govju ganāmpulks, kas rūpējas, lai izejvielu netrūktu. Ražotne ir neliela, tajā rosās vien pāris cilvēku. Saldējuma iepildīšana traukos vai vafelītēs ir roku darbs, tad sapildīto saldējumu liek šoka saldētavā, kur mīnus 30 grādos strauji sasaldē un tikai pēc laika to turpat iefasē.

Starp citu, Elita ļoti augstu vērtēja Grasbergs saldējuma iepakojumu, sakot, ka tas ir gaumīgs, latviski atturīgs, tiesa vienu niansi palaidām garām, to atklāj saimnieks.

Valts Grasbergs
Z/S “Zilūži” saimnieks

Uz katra mūsu iepakojuma, mēs kā ticīga ģimene liekam rakstiņu no Bībeles.

Stāsts ir jauks, bet svarīgi saprast, cik godprātīgs ir ražotājs, tāpēc jautājam to Pārtikas un veterinārajam dienestam, kura eksperti vērtē un uzrauga saldējuma ražošanas procesu mūsu valstī. Viņi izvērtē gan procesu, gan telpu stāvokli, tehnoloģijas, kā arī vētī  uz iepakojuma rakstīto, proti, marķējumu. Marķējuma prasības ir stingri noteiktas un vienotas visā Eiropā. Izvērtējot visus kritērijus Pārtikas un veterinārā dienesta speciāliste atzīst Grasbergs saldējumu par labu esam. Esot bijuši nenozīmīgi pārkāpumi, kurus ražotājs noteiktajā laikā ir novērsis. Arī ar marķējumu, pēc PVD domām, viss ir kārtībā, jo nosaukumu plombīrs lietot var ikviens, jo tam nav aizsardzības un noteiktas definīcijas. Grasbergs plombīrs no iespējamiem 25 punktiem saņem 22.

Raidījuma vadītāja
Bez Tabu raidījuma vadītāja, kas visiem stāstiem pieķeras ar pieredzējušas žurnālistes krampi.

Ziņo par kļūdu rakstā

Iezīmē kļūdaino tekstu un spied Ctrl+Enter.

Iezīmē kļūdaino tekstu un ziņo par to!

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Reklāma aizvērsies pēc 0 sekundēm

Reklāma aizvērsies pēc 0 sekundēm