tv3.lv

“Vai deputāti arī knapinās?” “Bez Tabu” ielūkojas, cik dārga vai lēta ir kafejnīca Saeimā

“Cik tad interesanti maksā paēst Saeimas kafejnīcā, nu, deputātiem vienkārši? Vai viņi arī tā knapinās?” “Bez Tabu” raidījumam jautā Vitauts. Doma izpētīt, cik tad dārga vai lēta ir kafejnīca Saeimā, skatītājam radās ēdnīcā Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā.

Proti, gaidot ārstu, Vitauts pamanījis kādu gados vecāku pāri, kuri ēda no vienas zupas bļodiņas. “Vai Saeimā tur varbūt cenas ir daudz zemākas nekā, pieņemsim, medicīnas iestādes kafejnīcās. Man tāda vienkārši interesanta doma ienāca, domāju, varbūt būtu vērts to visu paskatīties, kā viņi [deputāti] dzīvo par savām aldziņām.”

Pirms devāmies pie tautas kalpiem, noskaidrojām, kādas ēdienu cenas ir slimnīcā. Stradiņa slimnīcā gan ierodamies uz vēlajām brokastīm. Glāze sulas – 75 centi, tasīte melnas kafijas eiro un 20 centi. Sastaptie mediķi atklāj, ka pusdienās zupas pilnā porcija maksājot ap divi eiro. Atklājas gan, ka kafejnīca slimnīcas teritorijā ir ne tikai jaunuzceltajā korpusā. Pielietojot rūpīgākas dedukcijas metodes, aiz necilām metāla durvīm uzduramies meklētajai ēdnīcai. Šeit gan tiekam pie zupas trauka – pusīte boršča, turklāt ar karoti krējuma un maizes riku maksā vienu eiro un 25 centus. Un par šo summu izdodas arī piesist dūšu. Tase melnas kafijas te maksā par desmit centiem dārgāk.

Saeimā esošā ēdināšanas iestāde ir dienesta kafejnīca, proti, iekļūt tur var tikai ar caurlaidēm. Tās “Bez Tabu” žurnālistiem ir, tāpēc devāmies iekšā lūkoties, cik plaši maciņš jāpaver deputātiem un iestādes darbiniekiem. Saeimas namā ierodamies precīzi uz pusdienu piedāvājuma sākuma periodu – viss silts un svaigs. Dienas piedāvājums ar silto ēdienu, salātiem, kā arī desertu vai zupu pēc izvēles maksā 4 eiro. Izvēlamies salātus ar karbonādi un glāzi sulas un šķiramies no 4 eiro un 30 centiem. Aplūkojot zupu piedāvājumu, jāmaksā vidēji viens eiro un 30 centi, kas cenu diapazonā ir turpat kā kafejnīcās Stradiņa slimnīcā.

Jānis Jenzis
Latvijas Restorānu biedrības prezidents

Cits pusdieno, vakariņo restorānā, un viņam tas neliekas dārgi, un cits pusdieno ēdnīcā – katru dienu četri eiro – liekas dārgi. Līdz ar to tas ir individuāli izvērtējams, bet faktiski man sajūta tāda, ja tie dienas piedāvājumi ir izdevīgāki varbūt pat pusdienot ēdināšanas uzņēmumos nekā pašam to sagatavot mājās, jo mēs redzam, kā ceļas pārtikas cenas.

Jenzis arī uzskata, ka minētās ēdienu cenas “Bez Tabu” apsekotajās kafejnīcās esot gana demokrātiskas, turklāt, neskatoties uz to, ka ēdinātāji kopš kovida pandēmijas piedzīvojot rūgtus laikus. Palielinās komunālo rēķinu un energoresursu izmaksas, tēriņi par transportu un citi faktori. “Bieži vien šobrīd tādā grūtā situācijā, kad mēs tikko esam iznākuši no pandēmijas un vēl arī īsti nezinām, kas būs rudenī, ir Krievijas-Ukrainas karš, resursu cenu pieaugums, es domāju, liela daļa uzņēmēju strādā vienkārši uz izdzīvošanas robežas, lai saglābtu uzņēmumu.”

Tomēr ēdinātāji neesot ieinteresēti būtiski un strauji celt cenas, citādi nāksies pazaudēt tik nepieciešamos klientus.

Žurnālists
Medijos pavadīti vairāk nekā 14 gadi. Uzskata, ka katrs stāsts un problēma ir iespēja sabiedrībai atgādināt par dažādām dzīves situācijām, kas var skart jebkuru no mums. Strādājot, rod iespēju ne tikai risināt problēmas, bet arī pamācīt citus labākai ikdienai.

Ziņo par kļūdu rakstā

Iezīmē kļūdaino tekstu un spied Ctrl+Enter.

Iezīmē kļūdaino tekstu un ziņo par to!

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Reklāma aizvērsies pēc 0 sekundēm

Reklāma aizvērsies pēc 0 sekundēm