tv3.lv

“Vai tas vispār ir saldējums?” Bez Tabu pēta “lētā gala” vasaras našķi

“Radās interese noskaidrot, ar ko atšķiras “Maxima” veikalos nopērkamie “Optima līnija” saldējumi, kas reizēm maksā pat 17 centus, no mūsu saldējumiem, kam cenas ir krietni, krietni augstākas,” tā Bez Tabu vēršas skatītāja Inta rosinot raidījumu veikt eksperimentu.

“Jūs varētu izpētīt saldējuma garšu, sastāvu un tā tālāk,” turpina Inta.

Un zem Bez Tabu lupas nokļūst trīs ekonomiski nu super izdevīgi saldējumi 19 līdz 39 centu robežās. Nolemjam noskaidrot, kā katrs no šiem vasarai tik raksturīgajiem pārtikas produktiem pārvērtīsies 24 stundu laikā. Proti, pārliekam saldējumus no vafeļu glāzītes stikla glāzītēs, atstājot tos virtuvē istabas temperatūrā.

Siltums saldējumam ir sava veida ienaidnieks, jo atbilstošā sasaldētā garduma uzglabāšanas temperatūra ir ne zemāka par mīnuss 18 grādiem pēc Celsija. Tāpēc šāds izaicinājums pat ekskluzīvam saldējumam ir patiesi liels pārbaudījums.

Pēc 24 stundām uzskatāmi redzams, ka katrā no glāzēm ir izveidojies praktiski identiska apjoma nogulsnējums jeb caurspīdīgs šķidrums. Pārējais – balta un gaisīga masa.

Inga Ciproviča
Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas katedras profesore, vadošā pētniece

Nu, brīnišķīgs eksperiments, jo patiešām, ja mēs runājam par saldējumu, tad ražošanā izmantojam ļoti dažādas izejvielas. Un saldējums patiesi nav iedomājams bez pārtikas piedevām. Mēs sastāvā redzam gan stabilizētājus, gan emulgatorus.

Šīs vielas palīdz izveidot saldējuma gaisīgo struktūru, kas savukārt ļauj vizuāli palielināt porcijas tilpumu. Cirpviča akcentē, ka Bez Tabu eksperiments ir gana ilgs, tāpēc arī izdevies konstatēt šķidruma nogulsnēšanos. Tiesa gan, pārtikas tehnoloģe atzīst, ka tā tas saldējumam notiek. Ciproviča gan steidz bilst, ka ne visas pārtikas piedevas saldējuma sastāvā ir ļoti vērtīgas un nozīmīgas pātērētājiem.

Una Rubīna
Pārtikas un veterinārā dienesta Dzīvnieku izcelsmes produktu ražošanas uzraudzības daļas vecākā eksperte

Tos drīkst saukt par saldējumu, jo nosaukums saldējums nav aizsargāts. Saldējums ir uzputots deserts, ko var ražot no piena vai no augu izcelsmes produktiem – augu sulām, biezeņiem. Tas izejvielu sastāvs [konkrētajiem trim saldējumiem] liecina par to, ka piena tauki tiek aizstāti ar augu izcelsmes taukiem, konkrēti – kokosa eļļa. Līdz ar to tā izejviela ir lētāka, un arī gala cenu varam iegūt lētāku.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Pārtikas un veterinārais dienests striktāk uzrauga piena un krējuma saldējumus, kur augu tauku pievienošana ir tabu. Tikmēr citu saldējumu ražošanas važas ir vaļīgākas.

Izvēloties saldējumu, eksperti iesaka tomēr ielūkoties, kas rakstīts produkta sastāvā. “Vajag atcerēties, ka sastāvdaļas norādītas dilstošā secībā. Kas būs pirmais, tas arī šajā produktā būs visvairāk. Un tad vajadzētu atrast to sastāvu pēc iespējas vienkāršāku, lai tur nav dažnedažādas pārtikas piedevas,” iesaka uztura speciāliste Lizete Puga.

Žurnālists
Medijos pavadīti vairāk nekā 14 gadi. Uzskata, ka katrs stāsts un problēma ir iespēja sabiedrībai atgādināt par dažādām dzīves situācijām, kas var skart jebkuru no mums. Strādājot, rod iespēju ne tikai risināt problēmas, bet arī pamācīt citus labākai ikdienai.

Ziņo par kļūdu rakstā

Iezīmē kļūdaino tekstu un spied Ctrl+Enter.

Iezīmē kļūdaino tekstu un ziņo par to!

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Reklāma aizvērsies pēc 0 sekundēm

Reklāma aizvērsies pēc 0 sekundēm