Vēdera prieki! Nēģu rasols Carnikavas gaumē

Biedrības “Jūras zeme” valdes loceklis Āris ar “Bez Tabu” komandu tiekas Carnikavas novadpētniecības muzejā. Nēģus šaipusē ceļ slavas zenītā, tādēļ svētku mielastam Āris iesaka tos izmantot.

Izņemot apaļmutniekus, rasolam vēl nepieciešama liellopa gaļa, siļķe, olas, ābols, kartupeļi, marinēti gurķi, kā arī konservēti zirnīši.

Kamēr Āris ķeras pie ābola mizošanas, muzeja vadītāja Olga atklāj, ka savulaik nēģi ieņēmuši krietni lielāku lomu latvju virtuvēs. “Periodikā, 1930. gadu pavāru grāmatās ir daudz nēģu recepšu – nēģu rasols, nēģu salāti. Nekad nevarēja iztikt bez gaļas sastāvdaļas, kā arī nēģiem. Bieži vien tie bija Carnikavas nēģi.

Āris atklāj, ka novembrī sākusies īstā nēģu sezona, Gaujā tos joprojām “medī” vietējie zvejnieki. Salātu gatavošanu Āris iesāk ar ābolu nomizošanu un sagriešanu. Lai tie neapbrūnētu, pēc iespējas ātrāk pievieno nākamo salātu sastāvdaļu- konservētos zirņus. Smalki sagriež kartupeļus, marinētos gurķus.

Salātiem pievieno arī sālītu siļķi. “Var sālīt paši, var nopirkt arī veikalā. Tā pēc tam ir mērcēta, lai nav tik sāļa garša,” raidījuma stāsta Āris.

Āris atklāj, ka ģimenē 18. novembris vienmēr bijis nozīmīgs. Bezvēsts pazudušais vecvectēvs Aleksandrs bijis Lāčplēša kara ordeņa kavalieris.

Āris
Latvijas un nēģu patriots

Man 18. novembris nozīmē ģimeni, stāstus par vēsturi. Manā ģimenē nav tradīciju iet uz pilsētas centru. Protams, ka ir vakariņas. Mans vecvectēvs Aleksandrs ir Lāčplēša kara ordeņa kavalieris. Mums ir nozīmīgi stāsti, kā ģimene gadu gaitā gāja cauri šiem svētkiem, tā svētku svinēšana, kad tas nebija atļauts. 18. novembrī vārda diena ir Aleksandriem, mēs ar to aizbildinājāmies, kāpēc svinam 18. novembrī.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Liellopa gaļa jāvāra trīs stundas, lai tā būtu mīksta un derīga salātiem. Gaļu sagriež gabaliņos un pievieno pārējiem produktiem. Āris salātiem iesaka izmantot nēģus bez želejas. Vietējie zvejnieki Ārim sagādājuši svaigi gatavotus nēģus, kuriem nav pievienots pat sāls.

Masai pievieno sāli, kā arī krējuma-sinepju mērci. Kamēr Āris dekoram paredzētās olas pagriež uz pusēm, Olga labprāt piekrīt visu rūpīgi, jo rūpīgi apmaisīt. Un, protams, ka nedrīkst aizmirst par obligāto Latvijas kulinārijas sastāvdaļu- dillēm.

Bez Tabu raidījuma žurnālists, kurš labi orientējas ceļu satiksmes lietās, apdrošināšanas strīdu un dažādu konfliktu risināšanā.

Ziņo par kļūdu rakstā

Iezīmē kļūdaino tekstu un spied Ctrl+Enter.

Iezīmē kļūdaino tekstu un ziņo par to!

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Reklāma aizvērsies pēc 0 sekundēm