Ātri, lēti un garšīgi‑ iecienīta latviešu kūka

Artūrs Špaks

Autors: Artūrs Špaks

Bez Tabu raidījuma žurnālists, kurš labi orientējas ceļu satiksmes lietās, apdrošināšanas strīdu un dažādu konfliktu risināšanā.

1 komentārs

Trīs bērnu māmiņa Dace raidījumam Bez Tabu norāda, ka novembrī ar lielu prieku gatavo vairākas kūkas. Par godu dēla vārda dienai, jaunākās meitas dzimšanas dienai, kā arī 11. un 18. novembrim!

Kūkas ”Sapnis” pagatavošanai nepieciešami 200 grami sviests, četri āboli, trīs olas, milti, kā arī cepamais pulveris un cukurs.

Sviestu atkausē istabas temperatūrā, olu dzeltenumus rūpīgi atdala no baltuma. Pēc kā baltumam pieber glāzi cukura un liek miksēties. Tikmēr nomizo ābolus un sagriež tos kubiciņos. ”Ābolus var arī rīvēt, taču tas ir laikietilpīgāks process. Garšu tas nemaina,” stāsta Dace.

Olu dzeltenumam pievieno sviestu un masu sakuļ. Pēc tam pievieno pusglāzi cukura, kā arī divas glāzes miltu. Vēl nepieciešams pievienot cepamo pulveri. ”Tas nekas, ja sanāks cepamo pulveri pielikt nedaudz vairāk,” atklāj trīs bērnu māmiņa.

Visu masu rūpīgi sakuļ. Pēc tam to paņem rokās un pārliecinās, ka tā vairs nav lipīga. Svarīgi atcerēties aptuveni vienu ceturto daļu no masas nogriezt un ielikt saldētavā. Vēlāk šī mīklas daļa tiks izmantota drumstalām.

Mīklu rūpīgi izvieto kūkas veidnē, tāpat mīkla jāuzklāj arī uz veidnes sieniņām. Kad tas izdarīts, pamatni sadursta ar dakšinu, lai mīkla pārāk daudz neceltos.

”Tagad ieberam ābolu kubiciņus, pa virsu uzlejam samiksēto olu baltumu. Tas jāizsmerē pa visu virsmu, lai pēc tam ar rīvu uzklātu drumstalas.

Kūka jāliek cepeškrāsnī uz aptuveni 30 minūtēm, pirms tam krāsni jāuzsilda līdz 200 grādiem.

Šīs kūkas pagatavošanai nepieciešama aptuveni stunda, tā ir gatava baudīšanai uzreiz, kad izņem no krāsns.

1 komentārs