tv3.lv

Latvijā dzīvojošs sicīlietis Frančesko galdā liek izsmalcinātu jūras velšu ēdienu

Frančesko Dželo ir itālietis. Dzimis un audzis Sicīlijā. Latvijā dzīvo septiņus gadus. “Bez Tabu” rubrikā “Cita garša” atklāj, kā pagatavot melno risoto ar jūras veltēm, kaviāru un sēpijas tinti, tieši tā, kā tas garšo Sicīlijā.

2021. gada 22. septembrī 19:30

Frančesko Dželo ir šefpavārs “Trattoria Italia” Rīgā. Savā dzimtajā pilsētā Agridžento restorānā sāka strādāt jau 14 gadu vecumā un izauga līdz šefpavāram. Tagad vada arī meistarklases.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Vēlme iepazīt jaunas garšas Frančesko aizveda uz Dāniju, kur strādāja četrus gadus. Tur iepazinās ar latviešu meiteni Inesi. Apprecējās un abi ar Inesi nolēma, ka dzīvos Latvijā. Abu ģimenē aug dēls Džuzepe.

Frančesko mīl Latviju, patīk tās daba un arī cilvēki. Esot šeit, ir iespēja iepazīt jaunas, interesantas garšas un iepazīstināt latviešus ar īstām, tradicionālām Itālijas virtuves garšām. Frančesko gatavs atklāt, kā gatavot garšīgu, krāsainu risoto sicīliešu gaumē ar jūras veltēm, kaviāru, sēpijas tinti, ko pasniedz pat ļoti smalkās viesībās un dārgos restorānos.

Vispirms vāra buljonu. Kad eļļa nedaudz uzkarsusi, tai pievieno 2 lauru lapas un piparus, atkal karsē, tad liek klāt burkānus, selerijas, pētersīļus, sīpolus, garneļu čaulas. Cep eļļā. Tad pievieno baltvīnu, kad tas sāk vārīties, lej klāt karstu ūdeni un vismaz 25 minūtes vāra. Noņem putas.

Kamēr buljons vārās, gatavo risoto. Katliņā ielej olīveļļu, ķiplokus (nedaudz pavārot, tos izņem). Liek klāt kalmāru, astoņkāji, garneles, mīdijas. Cepšanas gaitā izņem garneles un dažas mīdijas, lai nav pārceptas. Pievieno mazsālītu citrona mizu un nedaudz čili, sīpolus. Pievieno rīsus, visu cep aptuveni 16-18 minūtes. Tad pievieno baltvīnu, sāli (uz rīsiem), pētersīļus. Samaisa. Pievieno sēpijas tinti. Atkal kārtīgi samaisa, tad pievieno buljonu. Vāra aptuveni 15 minūtes, līdz ir krēmveidīgs. Tad pievieno sasmalcinātus pētersīļus un sviestu. Samaisa.

Liek uz šķīvja, dekorē ar pētersīļiem un kaviāru.

Melnais risoto ar jūras veltēm un sēpijas tinti

(2 porcijas)

rīsi 160 g

garneles 200 g

astoņkāji 80 g

kalmāri 160 g

gliemenes 150 g

mīdijas 180 g

sviests 50 g

olīveļļa

sāls

kaviārs 15 g

baltvīns

pētersīļi

sēpijas melnā tinte 5 g

melnie pipari 4 gab.

lauru lapas 2 gab.

burkāni 80 g

selerijas 80 g

sīpoli 80 g

ķiploki 5 g

čili (nedaudz)

citrona miza (nedaudz)

Ziņo par kļūdu rakstā

Iezīmē kļūdaino tekstu un spied Ctrl+Enter.

Iezīmē kļūdaino tekstu un ziņo par to!

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Reklāma aizvērsies pēc 0 sekundēm

Reklāma aizvērsies pēc 0 sekundēm