tv3.lv

Vai zaļu kartupeļu lietošana uzturā ir bīstama veselībai?

2021. gada 26. novembrī 19:10

Raidījuma “Bez Tabu” skatītājs Jānis vakariņās vēlējās pagatavot kartupeļus, taču, kā par nelaimi, trāpījies galīgi neveiksmīgs pirkums – zaļi kartupeļi! Jānim radās jautājums, – vai ēst zaļus kartupeļus ir veselīgi?

Jānis
neizpratnē

Šodien veikalā iegādājos kartupelīšus, lai pagatavotu vakariņas. Attaisot paciņu vaļā, liels bija mans pārsteigums – ieraugu, ka jāēd zaļi kartupeļi. Kāpēc man jāēd zaļi kartupeļi? Tas ir veselīgi?

Arī mēs dodamies uz veikalu, kurā iepirkās Jānis, skatīties, vai plauktā visi kartupeļi ir zaļi. Secinām, ka dažās pakās tomēr atrodas zaļš kartupelis, daži arī ir bojāti.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) līdz šim nav saņēmis sūdzības par konkrētā ražotāja kartupeļiem, taču pieļauj, ka vaina ir tādēļ, ka dārzeņi veikalā nav pareizi uzglabāti.

Tatjana Marčenkova
PVD pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja

Veikalam ir jāveic konkrētās pārtikas inventarizācija, pārskatīšana. Jānoskaidro, kad kartupeļi ir saņemti, kā tos uzglabāja, kur stāvēja. Tādā gadījumā partija ir jāizņem no aprites, jo tie ir reāli bojāti kartupeļi. Kartupeļi kļuva zaļi ne tikai saistībā ar dienas gaismas, bet arī, ja preci novieto tieši zem apgaismes ķermeņiem.

Veikala “Maxima Latvija” pārstāve Liene Dupate-Ugule norāda, ka šobrīd skaidro, kāpēc šāda problēma ir radusies. Tomēr līdz šim šis ir vienīgais gadījums, ar ko veikals ir saskāries.

Jānis Ruško
Valsts zinātniskā institūta “Bior” eksperts

Viennozīmīgi zaļi kartupeļi ir bīstami cilvēkiem, taču viss ir atkarīgs no devas. Kartupeļos veidojas glikoalkaloīdi, kas ir ķīmiski, toksiski savienojumi. Tomēr 10 līdz 20 gramus nedaudz zaļu kartupeļu drīkst ēst, taču, ja kartupelis izteikti ir zaļš un cilvēks apēd lielu daudzumu ar tiem, tad ir iespēja, ka notiks akūta saindēšanās. Piemēram, var rasties vēdersāpes, vēdera izejas traucējumi, smagākos gadījumos tie var būt arī dažādi neiroloģiski simptomi, piemēram, aizdusa, pazemināts asinsspiediens, miegainība. Ja ļoti daudz ēd zaļus kartupeļus, tad cilvēks pat var nonākt komā vai nomirt.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Ja kartupeļi ir sākuši zaļot, process vairs nav atgriežams. Lai tupenis tik ātri neiekrāsotos zaļš, vēlams to uzglabāt aukstā un tumšā vietā, var arī ledusskapī.

Turklāt kopējo glikoalkaloīdu daudzumu var samazināt, kartupeļus cepot vai fritējot, vārot kaitīgās vielas nesamazinās.

Starp citu, konstatējot, ka kartupeļi nav bijuši ēdami, Jānis varējis tos nogādāt atpakaļ veikalā un pieprasīt iztērēto naudu.

Ziņo par kļūdu rakstā

Iezīmē kļūdaino tekstu un spied Ctrl+Enter.

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Saturs turpinās pēc reklāmas

Reklāma

Reklāma aizvērsies pēc 0 sekundēm

Reklāma aizvērsies pēc 0 sekundēm